Од неколку причини сакавме да се обидеме да направиме оризово млеко во домашни услови. Затоа што е лесно да се направи, не се создава отпад, не останува пакувањето, има многу добар вкус и секогаш е без глутен. Покрај тоа, домашно растително млеко е секогаш значително поевтино.

Понекогаш ни е тешко да се одлучиме при изборот на готови производи, бидејќи тие не секогаш ги исполнуваат сите наши критериуми за купување на еден производ. Нас ни е важно состојките да доаѓаат од фер, одржливо и органско земјоделство, да бидат спакувани во одржливо пакување, да содржат што е можно помалку состојки и доколку е можно да не содржат додатоци.

Mлеко од ориз

Пијалокот од ориз во основа се прави само од ориз и вода за пиење, но има многу добар вкус и е совршен за појадок во мусли, за готвење или печење.
време на подготовка10 mins
време на варење30 mins
целосно време на подготовка40 mins
млеко од ориз, напиток од ориз
потекло и регионCross-Cooking
начин на исхранаVegan
Tagsбез глутен, бел ориз, веган, млеко од ориз, напиток од ориз, ориз, посно
Порции: 1 Литар

опрема

  • Кујнаска крпа или сито
  • Тенџере
  • Процесор за храна

Состојки

  • 100 гр ориз долго зрно или обичен ориз - бел ориз
  • 1,5 литри вода за готвење
  • 1 литар млака вода да се меша
  • 1 прстофат сол
  • Суви урми или други засладувачи - опционално
  • Ванила - опционално

Начин на подготовка

  • Млекото од ориз не мора да се филтрира, но сепак го филтриравме преку вреќичка за филтрирање на млеко од јаткасти плодови. Сепак, во филтерот речиси нема остатоци. Секако, ова е можно и со кујнска крпа, но за нас тоа беше малку незгодно 🙂 Внимание, течноста е многу топла!
  • Херметички затворено, млекото од ориз останува свежо до 7 дена во фрижидер.
  • Добар апетит 🙂

Дали ви се допадна рецептот или не излезе како што посакувавте? Ние го цениме вашиот искрен фидбек за овој рецепт.

оцени го рецептот

Запомнете:

Количината на вода во зависност од видот на оризот може да варира. Водата за готвење се отстранува за млекото да не стане лигаво и лепливо.

Предноста на непроцеденото оризово млеко е во тоа што се зачувуваат сите хранливи состојки и виталните материи на оризот. Ако го процедите млекото, од друга страна, секако ќе отстраните и некои од вредните минерали и витамини.

Важно е водата што се додава во чекорот пред пирирање да биде топла, за оризот да не се олади и не се формираат грутки.

Овој рецепт може да се направи и со интегрален ориз, но млекото тогаш станува погусто, лигаво и е интензивно на вкус.

Млекото од ориз е по природа растително и затоа без лактоза, без глутен, многу вкусно и произведено во домашни услови може да се направи и без шеќер и било какви додатоци.

Sharing is caring!

Leave a comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

Bewerte dieses Rezept




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.