На пролет сè е зелено, живо и исто како што очите копнеат за нешто свежо, така и стомакот.
Спанаќот го сакаме во било каква форма, како салата од спанаќ, како леб од спанаќ, како чорба со ориз или како колач со спанаќ и моркови во форма на куглоф.
Колач може и во солена варијанта. Печен во форма на куглоф, со спанаќ и моркови. Оваа рецепта е многу погодна за забави, за подарување, како закуска помеѓу оброците, како појадок или вечера и за места каде што сакате и ви треба најмногу. 🙂
Посен куглоф со спанаќ и моркови
опрема
- Куглоф или друга форма за печење
- Сад за мешање и силиконска лажица
Состојки
- 500 гр свеж спанаќ
- 2-3 средни моркови
- 300 гр брашно - или друго брашно без глутен по потреба
- 250 мл растително млеко незасладено - скоро секогаш користиме домашно овесно млеко
- 50 мл сончогледово масло
- 2 млад кромид
- 1 чешне лук
- 1 пакетче прашок за пециво
- 1 лажичка вегета
- 1 лажица црвен пипер - во прав
- 1 лажиче кари во прав
- 1 лажица ленено семе - мелено
- буковец - по избор
- сол и црн бибер
- 200 мл врела вода - за спанаќ
Начин на подготовка
- Темелно измијте го спанаќот и прелијте го со врела вода, така што ќе изгуби волумен.
- Друга опција е да го пропржите кратко со малку сончогледово масло.
- Додека спанаќот се подготвува, сите суви состојки и зачини се мешаат заедно.
- Ситно исецкајте го кромидот и чешнето лук и ставете го во садот.
- Оставете го спанаќот да се исцеди во кујнска цедалка, но не го истискувајте целосно затоа што течноста е многу важна за влажноста на колачот.
- Излупете ги моркови ако е потребно, но задолжително изрендајте ги.
- Потоа мешајте со сите преостанати состојки додека не стане хомогена маса.
- Малку намрсете ја тавата за печење и истурете го тестото во неа.
- Печете во рерна на 175 степени со горна и долната топлина околу 40 минути.
- За да бидете сигурни дали колачот е готов, направете го тестот со чепкалка за заби. Ако стапчето излезе суво од колачот, тогаш е печен. Ако на стапчето има остатоци од тесто, тогаш колачот може да потрае уште 10 минути во рерна 🙂
- По печењето, оставете го колачот да се излади околу половина час и потоа исчето го и уживајте 🙂
- Добар апетит 🙂
Дали ви се допадна рецептот или не излезе како што посакувавте? Ние го цениме вашиот искрен фидбек за овој рецепт.
оцени го рецептотЗапомнете:
Со цел да го развиеме рецептот каков што е горе, навистина ни требаше само еден обид и можете да го видите на фотографиите. 🙂
Всушност, оригиналниот рецепт е посен лимонов колач. Да, предизвикот навистина дојде од претворање на „нормалниот“ колач во солен колач, па дури и го искористивме нашиот омилен зеленчук.
На почетокот се звучеше како голем хаос во кујната, но ние сепак се осмеливме и бевме подготвени за најлошото, затоа што треба да бидете многу внимателни со спанаќот, инаку ќе добиете каша. 🙂
И така, ја започнавме играта. Главните состојки како брашно, млеко од растително потекло, масло и спанаќ беа веќе во преден план и потоа почнавме: „ох, погледни, имаме млад кромид“ или малку куркума во прав за бојата, црвен пипер во прав за повеќе вкус и слично. И нашиот експеримент се претвори во нешто многу вкусно и не сакавме вие да го пропуштите. 🙂
Кој спанаќ е најпогоден за солениот колач?
Дали ќе земете замрзнат или свеж спанаќ, зависи од вас и сезоната. Кога се подготвува колачот, треба да внимавате на ситници за да ја добиете вистинската хомогеност на смесата.
Ако користите свеж спанаќ, неизбежно потурете го со топла вода, во спротивно ќе ги испушти соковите во колачот, а ризикот колачот да биде кашест и не доволно печен е преголем.
Друга варијанта е да се пржи спанаќот со преостанатиот зеленчук и малку масло и да се мешаат сите состојки заедно.
Замрзнатиот спанаќ мора да се одмрзне и нежно да се исцеди. Ако повеќе ви се допаѓа, можете и да го пропржите. Пропржувањето на целото јадење му дава различен вкус.
Во основа може да земете секаков вид млеко од растително потекло, но овесното млеко се згуснува и ја врзува масата доста добро.
Може ли да се користи брашно без глутен?
Доколку има потреба од брашно без глутен, тука е можно и отстапување. Само обрнете внимание нахомогеноста и евентуално додадете помалку течност или додадете малку повеќе од замената за јајца, во случајов од меленото ленено семе.
Ако ви се допадна рецептот, испробајте го и вие и известете не како ако го испековте колачот во некоја друга варијанта или форма. 🙂
Ви посакуваме многу успех и се радуваме на вашите резултати и варијации. 🙂
Следете нè на Инстаграм и Фејсбук и означете нè под вашите креации. 💚