Без разлика дали леб, кифли или какви било тестенини, ние сакаме да печеме и да експериментираме. Постепено ги споделуваме нашите резултати со вас. Така и оваа за нас посебна и необична, розева креација леб од цвекло не би сакале да ја сокриеме од вас. 🙂
Сигурно има неколку противници на вкусот на цвеклото помеѓу вас кои ќе речат „бљак“, но можеме да кажеме само едно: дајте му на цвеклото уште една шанса!
Кога станува збор за цвекло, во нашето домаќинство ставот околу вкусот отсекогаш беше поделен, на едниот му се допаѓа повеќе, на другиот воопшто не му се допаѓа 🙂 Ова полека се смени, двајцата навистина “навлеговме” во вкусот на цвеклото.
Во овој рецепт, вообичаениот земјен вкус на цвеклото воопшто не се вкусува.
Затоа, ги охрабруваме сите скептици на цвекло да ги надминат своите граници, да испробаат и да дозволат цвеклото да ги убеди. 🙂
Леб со цвекло
опрема
- Сад за печење или плех
Состојки
- 500 гр брашно - или безглутенско брашно
- 300 гр цвекло или 2 средни репки цвекло - варено
- 125 мл вода
- 1 лажица шеќер
- 1 лажичка сол
- 7 гр сув квасец - 1 пакување или свеж коцка квасец
- 1 лажица сончогледово масло - по избор
Начин на подготовка
- Прво измијте го цвеклото добро и варете го во солена вода со лушпа околу 35 минути.
- Оставете го цвеклото добро да се излади. Ладно е многу е лесно за лупење.
- Излупено и сечено на коцки, ставете го цвеклото во блендер со малку вода или евентуално малку масло. Пирирајте.
- Измешајте ги сите суви состојки заедно во сад и формирајте вдлабнатина во средината.
- Ставете го пирето од цвекло во вдлабнатината и замесете тесто.
- Ставете го тестото во тавата за леб или било која форма која ќе ја земете за печење и оставете го да одмори околу 60 минути на топло место.
- Откако ќе порасне тестото, вклучете ја рерната на 180 степени целзиусови со циркулирачки воздух и ставете ја тавата за печење со тестото во рерна за печење.
- По 45 минути печење, направете тест со чепкалка за заби и проценете дали е потребно понатамошно печење.
- Готовиот печен леб, добро изладен се сече на парчиња. По желба користете намази или конзумирајте го со вашата омилена супа.
- Добар апетит 🙂
Дали ви се допадна рецептот или не излезе како што посакувавте? Ние го цениме вашиот искрен фидбек за овој рецепт.
оцени го рецептотЗапомнете:
Во последните неколку месеци печеме со ‘ржано брашно или претежно со интегрално брашно. За лебот всушност не е толку важно која житарица ќе ја користите. Но, ако сакате поинтензивна, розова боја, тогаш дефинитивно мора да користите пченично бело брашно.
Корените и лисјата на цвеклото треба да се отстранат пред да се готви. Исечете внимателно, не толку близу до внатрешноста на репката, затоа што дел од бојата ќе се изгуби за време на варењето. По варењето, репката треба да се излади добро, а потоа да се излупи. Вареното цвекло може навистина лесно да се лупи со рака кога е ладно.
Во сувата мешавина немојте во никој случај да додавате жешко пире од цвекло, бидејќи квасецот ќе се умртви.
Цвеклото може да биде приготвено и ден пред да го печете лебот и да се замеси ладно.
Истурете го пирето од цвекло во вдлабнатината на сувите состојки и месете го тестото со машина за месење, рачен миксер или традиционално со рака. Резултатот е ист 🙂
Малата количина на сончогледово масло може да се изостави. Ова му дава мекост на тестото и ја интензивира бојата.
Која е најдобрата форма за печење?
Ние користевме силиконски сад за печење на леб, но може едноставно да се пече на плех обложен со хартија за печење. Во зависност од формата што ја сакате 🙂
Лебот може да се конзумира на различни начини: со супи, намази, за сендвичи …
Овој пат приготвивме хумус од грашок, празник за очи, но исто така и вкус.
Покажете ни ги вашите креации или поставете прашање 🙂