Оддржлива хартија – направи сам, добиена од рециклирана отпадна хартија

И покрај тоа што живееме во време на дигитална ера, сепак сеуште се користи премногу хартија за чие производство умираат многу дрвја. Со рециклирање на стара хартија, весници, списанија, амбалажа се заштедуваат многу сурови материјали кои се потребни за производството на хартија. Поради комплексноста на индустриското производство на рециклирана хартија, составот, веќе употребените хемикалии многу

Продолжи со читање

Тофу од леќа

Со сигурност кога ќе слушнете тофу веднаш во мислите поврзувате со класичното тофу направено од соја, што не е баш омилен избор на сите. Поради конзистентноста и можноста да ја зачините смесата направена со брашно од леќа како што сакате, оваа креација ја нарекуваме тофу од леќа. Смесата можете да ја подготвите во стил на

Продолжи со читање

Вегански алтернативи кои при печење и готвење заменуваат јајце

Едно од најчесто поставуваните прашања што го добиваме е: „Што можам да користам наместо јајца во рецептот XY (вметнете го вашиот омилен рецепт овде)?“. Затоа решивме да ги ставиме на тест најчестите замени за јајца за да видиме кои даваат најдобри резултати. Поради нивните својства на пенење и врзување, јајцата се важна компонента на многу

Продолжи со читање

Билки кои не треба да изостануваат во ниту една градина

За да им додадете повеќе вкус на јадењата, нема ништо подобро од одгледување на омилените билки во сопствената градина или во саксија на малиот балкон. Свежите билки додаваат богатство на вкусот со кој сувите и индустриски преработени билки едноставно не можат да се натпреваруваат. Одгледувањето билки во зеленчукови градини или саксии е супер лесно.

Продолжи со читање

10 зачини што не треба да недостасуваат во веганската кујна

Спектарот на зачини е толку широк што понекогаш моментот на избор може да биде премногу возбудлив и неодлучувачки осебено ако не знаете од каде да започнете! Но, штом ќе научите како да ги користите зачините за да го добиете посакуваниот вкус, тоа е веќе како супер сила. 🙂

Продолжи со читање

Ден на планетата Земја

Зошто се слави Денот на планетата Земја и како се воспоставил? Денот на планетата Земја се одржува секоја година од 1970 година под мотото: „Мисли глобално, дејствувај локално“. Посветен на 22 април се чествува во над 175 земји во светот. Всушност, секој ден е Ден на планетата Земја, само овој посебен ден треба да ги

Продолжи со читање