Зошто се слави Денот на планетата Земја и како се воспоставил?

Денот на планетата Земја се одржува секоја година од 1970 година под мотото: „Мисли глобално, дејствувај локално“. Посветен на 22 април се чествува во над 175 земји во светот. Всушност, секој ден е Ден на планетата Земја, само овој посебен ден треба да ги охрабри луѓето да размислуваат за последиците од нивното однесување како потрошувачи и да дејствуваат одржливо и одговорно.

Промените треба да ги преземете во свои раце и да започнете со себе и со своите постапки.

Темата на настаните на Денот на планетата Земја е различна секоја година.

Приказната за Денот на планетата Земја започнало со политички активизам во САД во 60-тите години на минатиот век. Состојбата на животната средина била ужасна, луѓето биле лути и копнееле по реакција и промена.

Во 1970 година Денот на планетата Земја се појавило како спонтано студентско движење во САД. Целта на Денот на планетата Земја била да ги информира креаторите на политиката и носителите на одлуки дека во Северна Америка има еколошко движење и дека на природата и е потребно силно лоби.

На 22 април 1970 година, 20 милиони Американци, тогаш 10% од населението на САД, излегле на улиците и кампусите во стотици градови во знак на протест против непознавањето на животната средина и побараа нов пат за планетата.

Првиот ден на овие протести се смета за почеток за современото движење за животната средина и сега се смета за најголем настан за волонтери на планетата.

Од 1990 година Денот на планетата Земја го слават над 200 милиони луѓе ширум светот. Оваа глобална кампања служеше и за реализација на визиите од Агендата 21 на Самитот на ООН за Земјата и за подготовка на Конференцијата на Обединетите нации за животна средина и развој во Рио де Женеиро во 1992 година.

Која е темата на Денот на планетата Земја 2020 година?

Темата на Денот на планетата Земја 2020 година е заштита на климата: решенија за климатската криза. Треба да се отвори многу голем предизвик, но исто така и многу можности за преземање мерки против климатските промени.

Денес, еколошките проблеми не се веднаш видливи како нечистиот воздух, загадената вода и дупката во озонскиот слој. Во најголем дел, ефектите од глобалното затоплување се апстрактни и тешко е да се објасни без да звучи како „крај на светот“.

Климатските промени во меѓувреме станаа најголемиот предизвик за иднината на човештвото и постојните системи.

Договорот од Париз e само почеток: Сите учесници на пазарот сега имаат долгорочна и сигурна ориентација за потребната трансформација. Следниот период мора да се обликува со имплементација на резолуциите во Париз, како на меѓународно, така и на национално ниво.

Пред и за време на конференцијата во Париз, земјите презентираа сеопфатни национални планови за заштита на климата (NDC – Национално утврдени прилози). Иако овие сè уште не се доволни за да се одржи глобалниот пораст на температурата под 2 °C, Конвенцијата го покажува патот за постигнување на оваа цел.

trockene Erde
сушна земја

Но, како ќе се слави Денот на планетата Земја во 2020 година и како можете да учествувате од дома?

На светот му требате вие ​​и вашите постапки, не само за Денот на планетата Земја, на земјата и требате секој ден.

Среде неодамнешната пандемија на коронавирус (КОВИД-19), 50-годишнината од Денот на планетата Земја ќе се одбележи со глобална дигитална мобилизација на 22-ри април. Тука се решаваат најгорливите проблеми и закани кон луѓето и планетата.

Глобалната комуникација е стандардизирана и следена од заедничките хаштагови             #EarthDay2020 и #EARTHRISE. Мрежата за Денот на планетата Земја ќе ги пренесува глобалните дигитални мобилизации во живо преку сопствените канали на социјалните медиуми (@earthdaynetwork). Исто така, се планира развој на голем глобален настан што ќе се координира низ дигиталните платформи за одбележување на 50-годишнината од Денот на планетата Земја.

Другите дигитални настани вклучуваат виртуелни протести, кампањи на социјалните медиуми, курсеви преку Интернет и многу повеќе.

Без разлика дали е преку Интернет или лично, целта на Денот на планетата Земја останува непроменета: да обединат стотици милиони луѓе ширум светот и да вршат притисок врз светските лидери да преземање на мерки против деградацијата на животната средина и климатските промени.

Update 2021

Тема на Денот на планетата Земја 2021 година

Вратете ја нашата земја е темата за Денот на планетата Земја 2021 година. Темата – Вратете ја нашата земја – ” се фокусира на природните процеси и новите зелени технологии што можат да ги обноват светските екосистеми. На овој начин, темата ја отфрла идејата дека ублажувањето или прилагодувањето се единствениот начин да се решат климатските промени. “

Ден на планетата Земја 2021 година: Знајте го значењето

Оваа година, има тридневен настан што ги опфаќа сите аспекти на климатските активности, од 20 до 22 април. Како минатата, така и оваа година, меѓу пандемијата, се даваат приоритет на низа еколошки проблеми. Според earthday.org, темите што ќе земат центарот на дигиталниот настан се:

  • Климатска и еколошка писменост
  • Технологии за обновување на климата
  • Напори за пошумување
  • Регенеративно земјоделство
  • Правичност и еколошка правда
  • Граѓанска наука
  • Акции за чистење
halbgrün gemalene Hand mit junge Pflanze

Запомнете:

Заедно можеме да ја изградиме најголемата и најразновидна мобилизација во светот за иднината на нашата планета.

Не мора да чекате на 22 април за да направите разлика и да дејствувате одржливо.

Толку многу може да се направи за да ја заштите и да се грижите за нашата планета. На пример, кампања за чистење, намалување на пластика во домаќинството, поправка на дефектни апарати наместо да купувате нови. Барем еднаш на ден внимавајте вашиот оброк да не содржи состојки од животинско потекло, доолгорочно би било уште подобро и мотивирајте ги оние околу вас да се придружат и да учествуваат во најголемата светска иницијатива за обука на граѓани, преку организирање на ваш сопствен настан во вашата област.

Sharing is caring!

Leave a comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.