Кој е најдобриот начин да ги искористите свежите лимони кои ги имате дома?

Испечете колач од лимон или направете лимонада или уште подобро пригответе ги и двете и уживајте го свежо печениот колач со голема чаша свежо исцедена лимонада 🙂

Лимоните се типични за зимата, но во пролет или лето повеќе би сакале да се напиеме свежа лимонада за да го пребродиме денот. Терминот лимонада е толку распространет што скоро секој овошен сок со гас се нарекува „лимонада“ без да содржи лимон.

Нашата торта од лимон всушност се пече со свеж сок од лимон и свежо рендана кора од органски лимон. Колачот од лимон е мек и воздушен, во исто време сладок и кисел со свежа летна нота. И покрај сите овие својства и во зима има одличен вкус 🙂

Посен колач од лимон

Посната торта од лимон се состои од многу едноставни состојки кои секогаш (или скоро секогаш) ги имате дома. Може да се подготви многу брзо за неколку минути без матење, без никаква опрема. Со свежа лимонада или свежо варен чај, тортата е задоволство за секое непце во секоја сезона.
време на подготовка10 minutes
време на печење30 minutes
целосно време на подготовка40 minutes
Торти и колачи
потекло и регионCross-Cooking
начин на исхранаVegan
Tagsпосен колач од лимон, посен колач со банана, посно
Порции: 12 Парчиња

опрема

  • Сад за печење
  • Сад за мешање
  • Маталка
  • Ренде

Состојки

Тесто:

  • 300 гр брашно
  • 100 гр шеќер
  • 200 мл растително млеко
  • 100 мл сончогледово масло
  • 1 прашок за пециво
  • 1 лимон / исцеден сок од лимон
  • рендана кора од лимон

Глазура

  • шеќер во прав
  • цеден сок од лимон

Начин на подготовка

  • Измешајте ги сите суви состојки во подлабок сад.
  • Изрендајте ја кората од лимонот и исцедете го сокот.
  • Постепено додајте го маслото и растителното млеко во садот и мешајте додека не добиете мазно тесто.
  • Калапот во кој ќе го печете колачот постелете го со хартија за печење а ѕидовите намрсете ги со масло или маргарин потоа посејте ги со малку брашно или шеќер.
  • Истурете ја смесата во калапот, измазнете ја одозгора и печете во загреана рерна околу 30 минути на 175 степени со циркулирачки воздух.
  • По 30 минути, направете тест со чепкалка за заби, доколку ништо не остаува да лепи, тогаш колачот е готов и може да го извадите од рерната. Доколку на чепкалата за заби се залепи барем малку од тестото тогаш печете уште 5-10 минути. Колачот покријте го со парче алуминиумска фолија.
  • Извадете ја тортата од рерната и оставете ја да се излади целосно.
  • Потоа земете шеќер во прав и измешајте го со малку сок од лимон и добиената глазура истурете ја врз колачот.
  • Количината на шеќер во прав и сокот од лимон може да ја одредите според вашите желби и вкус.
  • Сами одлучете колку глазура ќе сакате да направите, само во секој случај почнете со малку сок од лимон, ако има потреба додајте подоцна. Смесата треба да има кремаста конзистенција.
  • Добар Апетит 🙂

Дали ви се допадна рецептот или не излезе како што посакувавте? Ние го цениме вашиот искрен фидбек за овој рецепт.

оцени го рецептот

Запомнете:

Лимонот (од арапски лаимон „лимон“) е грубо цврсто големо овошје од родот на агруми (цитрус). Тоа е група на сорти што се појавиле при вкрстување помеѓу горчливиот портокал и цитронот, веројатно на северот на Индија. Околу 1000 години подоцна првиот сигурен доказ може да се најде и во Кина и на Медитеранот.

Лимоните припаѓаат на семејството на дијамантно растечки растенија кои се секогаш зелени и трнливи дрвја. Цитрусните дрвја (Агруми) цветаат и даваат плод само еднаш годишно. Но, лимоновите дрвја цветаат и даваат плод преку цела година. Едно лимоново дрво може да цвета, да носи незрело и зрело овошје во исто време. Овошјето на лимонот е триаголно-овално со жолта или зелено-жолта кора. Тие имаат особено кисел вкус, бидејќи бледо жолтото месо содржи 3-8% лимонска киселина и аскорбинска киселина позната како витамин Ц. Лимонот се користи за вадење сок, лимонска киселина, есенцијално масло и пектин.

Лимоните имаат корисен ефект врз шеќерот во крвта и нивото на холестерол, придонесуваат за детоксикација, спречуваат дебелина, па дури имаат и превентивно дејство против деменција, срцеви заболувања и карцином. Тие се кисели, но имаат основен ефект врз метаболизмот.

Конзумот на свежо цеден лимон измешан со млака вода се препорачува секое утро на празен стомак како утрински пијалок наместо кафе. Пијалокот има антиинфламаторно, смирувачко дејство и ја регулира киселинската рамнотежа во организмот.

Сокот од лимон со висока содржина на витамин Ц, исто така, помага против пролетниот замор и го заврстува имунитетот, ублажува или спречува настинки, киселини и подуеност во стомакот или желудникот.

Лимоните не се добри само за јадење, туку и за обезбојување на кожата, за миење и за нега на рацете, за осветлување на косата, чистење на тоалетот, дезинфекција на кујната, отстранување на дамките од маснотии и многу други поволносто кои можете да ги уживате.

Sharing is caring!

Leave a comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Bewerte dieses Rezept




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.