Рецептот што конкретно ви го прикажуваме е со брашно од црвена леќа. Но, функционира со секој вид на леќа. Тофуто со брашно од црвена леќа може да се подготви во неколку едноставни и многу брзи чекори. Има многу цврста конзистентност, што го прави многу погодно за длабоко пржење во масло или печење во рерна. Тофуто од леќа е веганско и може да се направи само од една главна состојка - леќа.
време на подготовка1 dayd
време на печење20 minutesmins
целосно време на подготовка1 dayd20 minutesmins
главно јадење
потекло и регионCross-Cooking
начин на исхранаVegan
Tagsбез глутен, леќа, посно, тофу, тофу од леќа, тофу од црвена леќа, црвена леќа
опрема
Процесор за храна или кујнска машина
Тенџере и маталка
Калап или сад со херметично затворање
Состојки
За тофу од леќа:
250грцрвена леќа - ситно мелена како брашно
500млвода
1лажичка сол
бибер мелен
2-3капки Liquid smoke - по избор
2-3лажици нутритивен квасец - по избор
омилени зачини и билки
За маринада:
1-2лажици црвен пипер - во прав
1лажичка лук - во прав
2-3лажици масло - неутрално
3-4лажици вода
сол и црн пипер
За панада:
100грлебни трошки - без глутен доколку е потребно - по избор
1грст корнфлекс/снегулки од пченка - по избор
Начин на подготовка
Во процесор за храна или мелница за кафе обработете ја црвената леќа во фино брашно.
Измешајте го брашното добиено од црвена леќа со 250 мл ладна вода за да добиете мазна смеса.
Во меѓувреме, ставете ги преостанатите 250 мл вода во тенџере, оставете да зоврие и додадете ја веќе приготвената смеса од црвена леќа.
Со постојано мешање со маталка, доведете ја смесата до вриење и мешајте додека смесата не се оддели од тенџерето.
Ставете ја готовата смеса во намастена форма и оставете ја да се стегне преку ноќ.
Следниот ден, извадете ја смесата од калапот и исечете парчиња дебели приближно 1 см.
Потопете ги или премачкајте ги веќе исечените парчиња во маринадата и извалкајте ги во лебни трошки.
Ставете ги исечените парчиња тофу направени од црвена леќа на плех обложен со хартија за печење и печете на 180 степени целзиусови на горната и долната топлина 20-30 минути. Или печете додека добрите парчиња не добијат златно-кафеава боја.
Добар апетит! :)
Дали ви се допадна рецептот или не излезе како што посакувавте? Ние го цениме вашиот искрен фидбек за овој рецепт.