Сè што ви треба за да направите фалафел од рерна е наут, две големи снопчиња свежи билки и неколку зачини.
Тие се совршени за wrap-ролнички, сендвичи, салати, хумус даски, едноставно за грицкање или каква и да е вашата идеја за послужување.
време на подготовка30 minutesmins
време на печење12 hourshrs
целосно време на подготовка12 hourshrs30 minutesmins
главно јадење
потекло и регионorientalisch
начин на исхранаVegan
TagsЛеблебија, Наут, Сланоток, Фалафел, Фалафел од рерна
опрема
Процесор за храна или кујнска машина
Плех и хартија за печење
Поголем сад
Состојки
300грнаут - сув
3лажици брашно од овесни снегулки или брашно од наут.
1снопче магдонос или две раце полни
1снопче коријандер или две раце полни
1кромид - голем
2чешниња лук
1лажичка сода бикарбона
½лажичка кумин
1лимон - сокот од него
1лажичка сол
Бибер мелен
Начин на подготовка
Сувиот наут натопете го во поголем сад со многу вода. 12 часа е сосема доволно, но 24 часа киснење на наутот во вода е совршено.
Веќе искиснатиот наут, исплакнете го, добро исцедете го и грубо исечкајте го со миксер или процесор за храна со неколку вртења.
Исецкајте го преостанатиот зеленчук и додадете го во миксерот.
Додадете ги зачините, брашното од овесни снегулки и на крај сода бикарбоната и сокот од лимон. Сода бикарбоната и сокот од лимон ќе создадат пенеста реакција и со тоа сода бикарбоната е активирана за да и даде мекост на смесата.
Уште неколку вртења со машината и смесата е подготвена. Бидете внимателни, не сецкајте пре долго, затоа што може да добиете пире!
Оставете ја подготвената смеса да одмори околу 15 минути, така што сите состојки добро ќе се искомбинираат.
Од смесата формирајте топчиња со било која големина и ставете ги на плех обложен со хартија за печење. За подобро порционирање помогнете си со лажица за сладолед или со било кој друг предмет од кујната кој ќе ви ја олесни работата. Топчињата на фотографиите се формирани само со дланки.
Во зависност од големината, фалафел топчињата се печат на 180 степени целзиусови со горна и долна топлина околу 20-30 минути. Златно-кафеава боја ги прави топчињата од наут многу крцкави и неодолливи.
После печењето оставете ги фалафел топчињата 10-15 минути да се оладат, потоа тие се подготвени да ги уживате со вкусен сос од таан, како сендвич или како прилог со омилената салата.
Добар апетит! :)
Дали ви се допадна рецептот или не излезе како што посакувавте? Ние го цениме вашиот искрен фидбек за овој рецепт.