Овој куглоф со спанаќ и моркови е вегански, без глутен доколку е потребно, вкусен и може да се подготви за многу кратко време без многу напор или комплициран кујнски прибор.
време на подготовка15 minutesmins
време на печење40 minutesmins
целосно време на подготовка55 minutesmins
Колач, Печиво, солен колач
потекло и регионCross-Cooking
начин на исхранаVegan
Tagsбез глутен, веган, колач, куглоф со спанаќ и моркови, посен колач со спанаќ
опрема
Куглоф или друга форма за печење
Сад за мешање и силиконска лажица
Состојки
500грсвеж спанаќ
2-3средни моркови
300грбрашно - или друго брашно без глутен по потреба
250млрастително млеко незасладено - скоро секогаш користиме домашно овесно млеко
50млсончогледово масло
2млад кромид
1чешне лук
1пакетче прашок за пециво
1лажичка вегета
1лажица црвен пипер - во прав
1лажиче кари во прав
1лажица ленено семе - мелено
буковец - по избор
сол и црн бибер
200млврела вода - за спанаќ
Начин на подготовка
Темелно измијте го спанаќот и прелијте го со врела вода, така што ќе изгуби волумен.
Друга опција е да го пропржите кратко со малку сончогледово масло.
Додека спанаќот се подготвува, сите суви состојки и зачини се мешаат заедно.
Ситно исецкајте го кромидот и чешнето лук и ставете го во садот.
Оставете го спанаќот да се исцеди во кујнска цедалка, но не го истискувајте целосно затоа што течноста е многу важна за влажноста на колачот.
Излупете ги моркови ако е потребно, но задолжително изрендајте ги.
Потоа мешајте со сите преостанати состојки додека не стане хомогена маса.
Малку намрсете ја тавата за печење и истурете го тестото во неа.
Печете во рерна на 175 степени со горна и долната топлина околу 40 минути.
За да бидете сигурни дали колачот е готов, направете го тестот со чепкалка за заби. Ако стапчето излезе суво од колачот, тогаш е печен. Ако на стапчето има остатоци од тесто, тогаш колачот може да потрае уште 10 минути во рерна :)
По печењето, оставете го колачот да се излади околу половина час и потоа исчето го и уживајте :)
Добар апетит :)
Дали ви се допадна рецептот или не излезе како што посакувавте? Ние го цениме вашиот искрен фидбек за овој рецепт.