Крцкав пекарски компир од рерна кој се подготвува многу брзо, со малку состојки, малку масло, лесен е за подготовка, посен, по природа без глутен и вкусно крцкав. За оваа цел твдоваречки компири се најдобри, мали или големи компири го постигнуваат истиот ефект.
време на подготовка10 minutesmins
време на печење40 minutesmins
целосно време на подготовка50 minutesmins
гарнир, главно јадење
потекло и регионCross-Cooking
начин на исхранаVegan
Tagsбез глутен, пекарски компир, пекарски компир од рерна, посно
Порции: 4Порции
опрема
Плех и хартија за печење
Состојки
1кг компири
4лажици пченкарно брашно
2лажичиња црвен пипер
2лажици копар - свеж или сушен
сол и црн пипер
Сончогледово масло
Начин на подготовка
Темелно измијте ги компирите, исечете ги на 4 дела без да ги лупите и ставете ги на плех за печење.
Перпорачуваме на плехот да ставите хартија или подлога за печење што може да се користи повеќепати, така што вкусната кора од компирот нема да се залепи за тавата.
Грубо посипете го компирот со сончогледово масло (количината зависи од вашиот вкус), посипете го со пченкарно брашно, црвен пипер, копар, сол, бибер и добро распределете ги сите состојки со рацете.
Печете 30-40 минути во рерна на 180 степени со горна и долна топлина.
Печете околу 20 минути, измешајте ги компирите со дрвена лажица и печете ги во рерна додека не поруменат и не станат крцкави.
Добар апетит :)
Дали ви се допадна рецептот или не излезе како што посакувавте? Ние го цениме вашиот искрен фидбек за овој рецепт.