Колачите со урми, таан и бадеми може да се класифицираат во категоријата на здрави закуски бидејќи не содржат рафиниран шеќер, а содржат многу малку маснотии.
време на подготовка15 minutesmins
време на печење10 minutesmins
целосно време на подготовка25 minutesmins
Бисквити, Колачи
потекло и регионCross-Cooking
начин на исхранаVegan
Tagsбадеми, без глутен, колачи со урми, бадеми и таан, посни бисквити, посни колачи, урми
Порции: 15Парчиња
опрема
Процесор за храна
Плех и хартија за печење
Состојки
10урми без семки
2лажици таан
120грситно мелени бадеми
1лажица нишесте од компир или пченка или било кој друг вид што го имате дома
1лажичка прашок за пециво
¼лажиче лажиче јадра сол
½лажичка екстракт или паста од ванила
2лажици лажици вода
Начин на подготовка
Оставете ги урмите на кратко во врела да омекнат, исцедете ги добро и ставете ги во процесорот за храна.
Додадете го таанот и мешајте додека не се формира кремаста смеса.
Измешајте ги сите други состојки во процесорот за храна.
Од време на време промешајте ги остатоците од состојките насобрани по ѕидовите од садот со силиконска или дрвена лажица за мешање и продолжете со мешање во процесорот за храна.
Мешајте додека не добиете леплива, голема топка.
Загрејте ја рерната на 160 степени со циркулирачки воздух.
Со рацете обликувајте го тестото во мали топчиња.
Топчињата се тркалаат во сецкани или мелени бадеми и се ставаат на плех обложен со хартија за печење.
Внимателно притиснете ги веќе формираните топчиња со рака, силиконска или дрвена лажица или рамно дно на чаша за пиење, така што тие ќе добијат рамна форма.
Ставете го плехот за печење во рерна 10-12 минути.
Колачињата се готови кога ќе добијат златно-кафеава боја.
Допирајте ги откако ќе се оладат, бидејќи лесно се кршливи.
Комплетно оладени и во херметички сад со хартиена подлога, колачињата може да се чуваат во фрижидер околу една недела.
Добар апетит :)
Дали ви се допадна рецептот или не излезе како што посакувавте? Ние го цениме вашиот искрен фидбек за овој рецепт.