Посната торта од лимон се состои од многу едноставни состојки кои секогаш (или скоро секогаш) ги имате дома. Може да се подготви многу брзо за неколку минути без матење, без никаква опрема. Со свежа лимонада или свежо варен чај, тортата е задоволство за секое непце во секоја сезона.
време на подготовка10 minutesmins
време на печење30 minutesmins
целосно време на подготовка40 minutesmins
Торти и колачи
потекло и регионCross-Cooking
начин на исхранаVegan
Tagsпосен колач од лимон, посен колач со банана, посно
Порции: 12Парчиња
опрема
Сад за печење
Сад за мешање
Маталка
Ренде
Состојки
Тесто:
300грбрашно
100гршеќер
200млрастително млеко
100млсончогледово масло
1прашок за пециво
1лимон / исцеден сок од лимон
рендана кора од лимон
Глазура
шеќер во прав
цеден сок од лимон
Начин на подготовка
Измешајте ги сите суви состојки во подлабок сад.
Изрендајте ја кората од лимонот и исцедете го сокот.
Постепено додајте го маслото и растителното млеко во садот и мешајте додека не добиете мазно тесто.
Калапот во кој ќе го печете колачот постелете го со хартија за печење а ѕидовите намрсете ги со масло или маргарин потоа посејте ги со малку брашно или шеќер.
Истурете ја смесата во калапот, измазнете ја одозгора и печете во загреана рерна околу 30 минути на 175 степени со циркулирачки воздух.
По 30 минути, направете тест со чепкалка за заби, доколку ништо не остаува да лепи, тогаш колачот е готов и може да го извадите од рерната. Доколку на чепкалата за заби се залепи барем малку од тестото тогаш печете уште 5-10 минути. Колачот покријте го со парче алуминиумска фолија.
Извадете ја тортата од рерната и оставете ја да се излади целосно.
Потоа земете шеќер во прав и измешајте го со малку сок од лимон и добиената глазура истурете ја врз колачот.
Количината на шеќер во прав и сокот од лимон може да ја одредите според вашите желби и вкус.
Сами одлучете колку глазура ќе сакате да направите, само во секој случај почнете со малку сок од лимон, ако има потреба додајте подоцна. Смесата треба да има кремаста конзистенција.
Добар Апетит :)
Дали ви се допадна рецептот или не излезе како што посакувавте? Ние го цениме вашиот искрен фидбек за овој рецепт.