Пијалокот од ориз во основа се прави само од ориз и вода за пиење, но има многу добар вкус и е совршен за појадок во мусли, за готвење или печење.
време на подготовка10 minutesmins
време на варење30 minutesmins
целосно време на подготовка40 minutesmins
млеко од ориз, напиток од ориз
потекло и регионCross-Cooking
начин на исхранаVegan
Tagsбез глутен, бел ориз, веган, млеко од ориз, напиток од ориз, ориз, посно
Порции: 1Литар
опрема
Кујнаска крпа или сито
Тенџере
Процесор за храна
Состојки
100грориз долго зрно или обичен ориз - бел ориз
1,5литривода за готвење
1литар млака вода да се меша
1прстофат сол
Суви урми или други засладувачи - опционално
Ванила - опционално
Начин на подготовка
Млекото од ориз не мора да се филтрира, но сепак го филтриравме преку вреќичка за филтрирање на млеко од јаткасти плодови. Сепак, во филтерот речиси нема остатоци. Секако, ова е можно и со кујнска крпа, но за нас тоа беше малку незгодно :) Внимание, течноста е многу топла!
Херметички затворено, млекото од ориз останува свежо до 7 дена во фрижидер.
Добар апетит :)
Дали ви се допадна рецептот или не излезе како што посакувавте? Ние го цениме вашиот искрен фидбек за овој рецепт.