Ова посно печење од леќа е здраво, се состои од зеленчук и мешункасти плодови, богато е со растителни протеини, лесно се подготвува и е погодно за замрзнување, за да можете повторно и повторно ќе се враќате на овој специјалитет. :) По потреба може да го подготвите и без глутен.
време на подготовка40 minutesmins
време на печење1 hourhr
главно јадење
потекло и регионCross-Cooking
начин на исхранаVegan
Tagsбез глутен, печење, посно печење, посно печење од леќа
опрема
Форма и плех за печење
помал и поголем зад за мешање
Миксер или процесор за храна
Состојки
За смесата:
180гркафеава леќа - не варена
2конзерви црвен грав
210грснегулки од овес - без глутен доколку е потребно
2моркови
5-6печурки
1кромид
2чешниња лук
1лажица сенф
3лажици соја сос - темен или тамари доколку е потребно без глутен
2лажици посен сос за скара
½лажичка кумин
2лажичиња црвен пипер во прав
½лажичка мајчина душица
Малку морско оревче - свежо изрендано
2лажички сол
За глазурата:
1лажица доматна паста
1лажичка шеќер
1лажица посен сос за скара
2лажици соја сос - темен
1лимон - сокот од него или 3 лажици вода од кисели краставички
1чешне лук
Начин на подготовка
Згответе ја леќата според упатствата на пакувањето и на крај и исцедете ја течноста.
Згответе го црвениот грав во согласност со упатствата на пакувањето, доколку користите од конзерва измијте ги и исцедете ги.
Ситно исецкајте го целиот зеленчук или исечкајте го со процесорот за храна, поголеми парчиња се исто така добредојдени.
Потоа кратко пропржете го зеленчукот.
Исецкајте ги леќата и гравот со процесорот за храна и ставете ги во поголем сад.
Во садот додадете го и пржениот зеленчук.
Овесните снегулки обработете ги во брашно (видете упатства) и додајте ги на останатите состојки.
Измешајте ги сите зачини и сосови во мал сад и измешајте ги со останатите состојки во големиот сад.
Смесата убаво измесете ја со рацете, сите состојки добро да се измешаат. Месете додека не добиете хомогена смеса.
Ставете ја смесата од посното печење од леќа во форма за леб и печете 45 минути на 180 степени со горната и долната топлина.
После печењето, свртете ја содржината на плех обложен со хартија за печење, премачкајте го со глазурата и печете уште 15 минути на 180 степени со горната и долната топлина.
Тогаш печењето од леќа е подготвено и може да се премачка со малку сос за скара, домашен кечап или слатко-кисел џем.
Наша препорака е да го оставите печењето да се олади и дури потоа да ги сечете парчињата, во спротивно може да се распадне.
Гарнирано со кнедли од компир, црвена зелка, свежа салата или во сендвич, подготвено е за уживање.
Спакувано херметички може да се чува во фрижидер до една недела.
Добар апетит! :)
Дали ви се допадна рецептот или не излезе како што посакувавте? Ние го цениме вашиот искрен фидбек за овој рецепт.