Овие колачиња се многу привлечни за очите, имаат добар вкус, посни се, а доколку е потребно може да бидат подготвени и без глутен. Подготовката е релативно брза, но очекувајте малку неактивно време на чекање. :) Совршени се за подарување, за детски родендени или за галење на душата. :)
време на подготовка1 hourhr
Време на печење15 minutesmins
целосно време на подготовка1 hourhr30 minutesmins
Десерти
потекло и регионCross-Cooking
начин на исхранаVegan
Tagsежиња, колачи, посни ежиња, посни колачи
Порции: 35Парчиња
опрема
Сад за месење на тестото
Плех и хартија за печење
Кујнска четка
мало длабоко аванче
Состојки
За тесто:
450грбрашно
280грпосен путер или маргарин за печење
120гршеќер во прав
2-3лажици вода
За полнење:
50грпосно чоколадо
За глазура:
100грпосно чоколадо
50грснегулки од кокос
Јаткасти плодови - по избор
Чоколадни мрвици - по избор
Начин на подготовка
Во длабок сад добро измешајте ги сите суви состојки.
Додадете го омекнатиот посен путер или маргарин за печење и со раце измесете го во мазно тесто.
Ако тестото изгледа премногу суво, додадете 2-3 лажици вода и продолжете со месење.
Ставете го тестото во фрижидер најмалку 30 минути за потоа да можете полесно да го обработите.
Со помош на дланките, од веќе изладеното тесто обликувајте рамно, кружно колаче.
Средината на на тестото наполнете ја со ситно сецкано чоколадо, внимателно затворете го и обликувајте топче. Топчето треба да има големина на орев.
Потоа, притиснете на едната страна од топчето за да формирате нос / муцка и ставете ги на плех обложен со хартија за печење.
Печете ги колачињата на 180 степени целзиусови околу 12-15 минути.
Колачите оставете ги целосно да изладат.
Во меѓу време со помош на пареа стопете го чоколадото потребно за глазурата.
Кружната страна на колачите потопете ја во стопеното чоколадо или користете четка за готвење за да ја премачкате горната страна со чоколадо и потоа извалкајте ги во снегулки од кокос.
До овој степен приготвени оставете ги колачите на плехот за печење за да се сушат.
Во меѓувреме, користете чепкалка за заби и стопено чоколадо за да ги оформите очите и носот.
Колачињата веќе имаат лице и изгледаат како мали ежиња. :)
Целосно оладени и суви, колачињата може да складирате во херметички затворен сад.
Добар апетит! :)
Дали ви се допадна рецептот или не излезе како што посакувавте? Ние го цениме вашиот искрен фидбек за овој рецепт.