Да направите баклава сами дома е многу полесно отколку што мислите. Нејзината богата историја, препознатливост и скапоцена носталгија и овозможуваат одреден статус во светот на храната.

Треба да се направат неколку клучни чекори, но повторно, тешко е да се каже бидејќи баклавата е различна во секој регион и секоја традиција. Досега сме вкусувале само вкусна баклава, без разлика дали е купена  или приготвена во домашни услови, таа секогаш е вкусна и слатка.

Тоа сигурно не е добро за фигурита, но за тој вкус вреди да се греши. 🙂 

Посна Баклава со бисквити

Овој рецепт за баклава се состои од многу малку, едноставни и достапни состојки. Може да се подготви многу брзо, но и да се изеде побрзо. 🙂 Доколку е потребно, може да биде без глутен ако користите кори за баклава од оризно и пченкарно брашно.
време на подготовка45 mins
време на печење45 mins
Десерти
потекло и регионарапски, балкански, турски
начин на исхранаVegan
TagsБаклава, Посна баклава, посна баклава со бисквити

опрема

  • Плех за печење
  • Остар нож

Состојки

  • 500 гр кори за баклава

За филот:

  • 200 гр лешници - мелени
  • 50 гр бисквити - посни мелени или лебни трошки
  • 100 мл масло - неутрално, за попрскување

За шербетот:

  • 500 мл шеќер
  • 500 мл вода
  • 1-2 портокали или лимони - кора од нив

Начин на подготовка

  • Ставете една кора за баклава на работната површина и наросете малку масло или стопен вегански путер.
  • Ставете уште едена кора одозгора, пропрскајте со малку мелени лешници и бисквити одозгора и покријте сè со друга кора за баклава.
  • Прво земете тенок, кружен стап, ставете го на работ на листовите и користете го стапот за да го засукате тестото, така што тој ќе се наоѓа во средината на ролната.
  • Краевите на ролната притиснете ги кон средината на стапот (како хармоника) и извлечете го дрвеното стапче од ролната. Потоа ставете го на подмачкан плех.
  • Повторете го процесот додека не се потрошат тестото и состојките за полнење.
  • Печете на 220 степени Целзиусови со горната и долната топлина 45 минути.
  • Веќе испечениот плех оставете го целосно да се излади.
  • Во меѓувреме подгответе го шербетот. Шеќерот и водата ставете ги да зовријат во тенџере на средна топлина и оставете ги да се згуснат.
  • Изрендајте кора од 1-2 лимони или портокали врз тестото и прелијте го со многу жежок шербет кој не врие. Со помош на голема супена кутлачка истурајте го шербетот врз печената кора.
  • Најдобро е да го оставите тестото да впие од шербетот преку ноќ и да се засладувате следниот ден со шолја чај или кафе.
  • Готовата баклава ќе остане свежа околу 10 дена на собна температура.
  • Може да се замрзне потопена или без шербет, но секако највкусна е свежа. 🙂
  • Добар апетит! 🙂

Дали ви се допадна рецептот или не излезе како што посакувавте? Ние го цениме вашиот искрен фидбек за овој рецепт.

оцени го рецептот
Zwei Baklava Stückchen auf einem weißen Teller dekorieret mit halbierten Orangenscheiben. Im Hintergrund ist ein organgenes, altes Telefon und eine nostalgische Tasse mit Blumenmuster zu sehen.
Посна баклава со мелени бисквити и лешници

Запомнете:

Баклавата и топеното благо се традиционални слатки кои се наоѓаат на Блискиот исток и на Балканскиот полуостров и многу од овие земји го тврдат потеклото на нивната национална кујна. Секој регион има „оригинална“ варијанта.

Можеби овој начин на подготовка на почетокот ќе ви изгледа малку комплициран, но штом ќе почнете, ќе ги виткате како тоа  да е ваша главна работа. 🙂

Можете ли да ги изоставите бисквитите за филот?

Бисквитите за овој вид баклава играат многу важна улога, но тие можат да бидат заменети. Мелените бисквити се користат за да му се даде на пецивото соодветен волумен по истурање на шеќерниот сируп. Бисквитите  што ги користевме овде се посни со арома на путер и комбинацијата со мелени лешници е едноставно неодолива.

Мелените бисквити може да се заменат со неутрална презла или гриз од пченица. Овие имаат слични својства кога се натопени.

Ако од различни причини нема друг начин, филот може да се состои и од само мелени и малку исецкани јаткасти плодови по ваш избор.

На што треба да внимавате со корите при подготовка на баклава?

Важно е да се забележи како се чуваат корите за време на подготовката. Тестото со кое не работите секогаш чувајте го покриено. Идеално би било да се покрие со влажна кујнска крпа за да не се исуши.

Купените кори во зависност од производителот и состојките имаат различна дебелина. Некои кори се навистина тенки, а други малку подебели. Потенките кори се направени од ориз и пченкарно брашно и се идеални за овој рецепт. 

Купивте погрешни кори и што сега?

Ако во продавница не можете да процените или нешто не сте забележале и сепак погрешни кори сте купиле, не очајувајте. Ако тестото изгледа премногу дебело, тогаш прикажаниот начин на завиткување на кората околу стап не е најдобра идеја.  Тестото ќе биде кршливо и нема да се битка како хармоника.

Единственото нешто што помага тука е да го ставите тестото директно на плехот за печење, да ја премачкувате секоја кора со масло и секоја втора кора да ја посипете  со фил. 

На крај, исечете сè во посакуваната форма и големина. Редењето на корите една врз друга е една од најчестите форми на правење баклава.

Ако во вашиот дом немате стапче со посакуваната големина, тогаш едноставно користете ја рачката од дрвената лажица за мешање, сламка за пиење или некој вид на молив или пенкало кој одговара на големината на кората. Кората виткајте ја лабаво, ако е премногу цврсто завиткано, ќе ви биде тешко да го извлечете стапчето од средината и може да предизвика пукање.

Баклавата најлесно се сече пред печење и на тој начин многу побрзо и подобро ќе го апсорбира шеќерниот сируп.

Најдобар начин да подготвите шербет за баклава!

Да, знаеме дека толку многу шеќер не е здраво да се конзумира, но ова печиво не го приготвувате секој ден. 🙂

Во повеќето рецепти, шербетот за баклава се вари во сооднос 1:1 шеќер и вода.

Шеќерот и водата треба да вријат за да се постигне густа конзистентност.

Шербетот може да се зачини со сок од лимон, ванила или вода од цвет од роза по желба и по вкус. Ние само изрендавме кора од органски портокал директно врз печеното тесто пред да го прелиеме со шербет.

Ние не би препорачале замена на шеќерот со други засладувачи, бидејќи другите засладувачи не се згуснуваат на ист начин како шеќерот и може да се намали рокот на траење. Но, може да се користи кафеав шеќер.

За да одржите сè во убава форма и конзистентност, важно е да се напомене дека тестото или шербетот веќе е ладен.

Најдобро функционира кога тестото е ладно, а шеќерниот сируп е врел. Оставете го шербетот да одмори од 3 до 5 минути откако ќе зоврие, во спротивно веројатноста дека сè ќе биде кашесто е релативно голема. 🙂

Ние веруваме во вас дека сè ќе направите како што треба! 🙂

Ви посакуваме многу успех и одвај чекаме да ги видиме вашите резултати и варијации. 🙂

Следете на Instagram и на Facebook и означете не на вашите креации.

Sharing is caring!

Leave a comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Bewerte dieses Rezept




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.